keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Leena ja ELÄMÄKERTATYÖ

Talviseminaarissa voi tarkastella sen teemaa, kasvatuksen henkistä ulottuvuutta, myös biografiatyön kautta osallistumalla Leena Westergrenin vetämään näkökulmaryhmään.


Leena Westergren,  Elämäkertatyöskentely itsetuntemuksen ja kasvatuksen näkökulmasta



  1. Mitä kasvatuksen henkinen ulottuvuus merkitsee sinulle?

    Jos haluaa ylipäätään ymmärtää ihmistä, on nähtävä hänet enemmän kuin fyysisenä ja sielullisena (vrt. psyykkisenä) olentona. Ihminen on kolminaisuus, joka muodostuu fyysisestä, sielullisesta ja henkisestä olemuspuolesta. Sen ymmärtäminen elämässä on yhtä merkittävää kuin leipä ja vesi. Poleemisesti väitänkin, että esim. Steinerpedagogiikkaa ei voi sanoa ymmärtävänsä ja tekevänsä, ellei ymmärrä ihmisen henkistä olemuspuolta. Näin tärkeää on minulle kasvatuksen kannalta sen henkinen ulottuvuus.

  2. Mikä suhde sinulla on oman ryhmäsi aiheeseen?

    Saksassa asuessani tutustuin biografiatyöhön, suomeksi elämäkertatyöhön, 1990-luvulla. Opiskelin sitä ja tein oman biografiani. Siitä lähtien olen tehnyt lukemattomia elämäkertoja, enimmäkseen suomalaisia, mutta myös muita kansallisuuksia olevia. Olen myös kouluttanut biografiatyöntekijöitä. Oman elämän läpikäyminen tämän työmuodon kautta on tärkeää itsetuntemuksen kannalta ja se auttaa ymmärtämään omaa kohtaloa. Yleisinhimillinen avautuu uudella tavalla. Se voi vaikuttaa myös terapeuttisesti vaikka ei olekaan terapiaa.

  3. Mitä sinun työryhmääsi osallistuva voi odottaa?

    Työryhmässä voisi syntyä oivallus siitä, että kasvatus on itseasiassa aikuisen itsetuntemusta ja itsekasvatusta. Lapsen kasvatuksessa auttaa yleisinhimillisten lainalaisuuksien tunteminen ja varsinkin kohdistettuna lapsuuden ja nuoruuden ikävuosiin. Näitä asioita tarkastelemme.

Leena Westergren
Suomen antroposofisen maaseuran pääsihteeri. Steinerlastentarhan/-päiväkodin perustajajäsen Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa sekä steinerkoulun perustajajäsen Ruotsissa. Vuodesta 1994 yksityisvastaanotto käsittäen perheneuvonnan, elämänkertatyöskentelyn, kasvatuskysymyksiä ja Presselhieronnan. Leenalla on kaksi lasta ja seitsemän lastenlasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti